Вірю – не вірю

Більшість жінок хочуть щиро вірити в чоловіка так, як описують статті: бути джерелом його сили, створюючи чудеса. Знаходити в цьому себе і піднімати один одного на новий рівень стосунків. Але, як виявляється в реальності, не всі можуть. На практиці прекрасна половина людства стикається з тим, що не вірять в своїх чоловіків, або втрачають віру, або їх віра недостатньо міцна.

Чому так?

На мій погляд, віра в чоловіка – це не початковий імпульс, а скоріше результат тонкого, глибокого процесу внутрішнього світу жінки. Який він? Запрошую вас сьогодні за завісу таємниці, пірнути туди, куди жінка зазвичай не пускає обивателів, в її серце.

Прочитавши про те, що вона повинна вірити, вірити, і ще раз вірити в свого чоловіка, маючи бажання зміцнити, наповнити стосунки з коханим, жінка з радістю приймає нову концепцію. Чому?

Почасти, тому що жіноча енергія «на автоматі» працює для іншого – віддати, наповнити, подбати. Тому жінки останнім часом прикладають стільки зусиль, щоб навчитися брати собі, наповнюватися самій.

Чоловіча енергія «на автоматі» працює для себе. Чоловік, не замислюючись, після роботи сяде відпочивати, дивитися те, що йому подобається, або просто лежати. Тому стільки сил жінка прикладає в сім’ї, що б чоловік включився на віддачу енергії.

Починаючи вірити в чоловіка, жінка таким чином віддає йому свою енергію, вкладає в нього. Але віра в когось – це зовнішній процес, який без чіткої внутрішньої опори виявиться марним, не сильним, не енергетичним.

З чим залишається жінка всередині себе, коли починає вірити в чоловіка

Вона залишається зі всіма своїми внутрішніми травмами довіри і страхами, які процес віри в когось тільки активізує. Чи зможе жінка впоратися з цим? Відповідь завжди індивідуальна, як індивідуальна доля пар.


Тому я пропоную досить нестандартне рішення – не вірити в чоловіка. Тобто не робити це в натяжку, з внутрішнім надривом. Якщо ви всередині відчуваєте, що у вас не вибудовується віра в чоловіка, ніби чогось не вистачає, якихось внутрішніх струн або пазлів, щоб ваша віра полилася вільно з серця – краще, що можна зробити – це залишити поки все, як є. Залишити чоловіка, адже чого гріха таїти, часто мотивом віри в чоловіка виявляється корисливий мотив або фінансова підтримка.

Адже, по-доброму, що означає вірити? Вірити – значить відпустити. Вірити – значить знати, що впорається. В будь-якому випадку. І з тобою. І без тебе. Що він сильний. Адже вірити, щоб допомогти йому досягти успіху – значить по суті робити чоловіка слабким. Допомагають слабким. Вірять в сильних.

Як укріпити свою віру 

  1. Переглянути свої інтереси. Як тільки вийде точно вловити внутрішній мотив своїх бажань – дозволити пірнути у це з головою. Паралельно спостерігаючи за своєю вірою в свої здібності займатися тим, що приносить задоволення.

  2. Вода камінь точить або навчитися мінімальним рішенням.

    Віра – відноситься до базових здібностей, які не формуються одноразово, а закладаються крапля за краплею ще з дитинства. Тому варто набратися терпіння і приготуватися до низки маленьких кроків, або виборів, щоб відновити, або наповнити цю здатність у собі.


    Не варто намагатися прийняти рішення раз і назавжди – відтепер і назавжди я буду вірити, вірити і ще раз вірити в себе. Швидше за все не вийде. Краще приділити увагу простій, але практичній ситуації (наприклад, надіти більш яскравий одяг, прийняти запрошення або запросити цікавого знайомого на зустріч, зробити перші кроки для втілення своєї ідеї) – і звести своє рішення про віру до мінімуму. Тобто, тільки до цієї ситуації, не більше. Потім ще одне маленьке рішення. І ще одне. Так ваш чарівний клубочок почне розмотуватися.

  3. Переглянути коло спілкування.

    Чи є серед Ваших знайомих ті, після спілкування з якими віра в себе і самооцінка падають до нуля? Якщо є, пропоную вам просту вправу Терези.

    Уявіть красиві старовинні ваги – такі, які раніше були в аптеці. Збільште їх перед своїми очима до такого розміру, щоб ви з легкістю змогли зробити крок на одну з чаш. Чаша нахилилася вниз? Чудово, продовжуємо далі! Тепер уявіть, що поруч з вами з’являється те, що вам дороге у вашому житті: можливо це будуть ваші бажання і мрії, може ваше здоров’я і процвітання. А тепер на іншу чашу вагів поставте ту людину, у спілкуванні з якою ви відчуваєте, що втрачаєте віру в себе, своє життя, свій успіх. Відчуваєте себе непотрібною і знеціненою. Зробили? Тепер, увага, найважливіша частина! Уважно спостерігайте, яка чаша терезів переважить. Перша – там, де стоїте ви і ваші цінності? Чи друга – там де стоять люди, або ситуації, в яких ви свідомо чи мимоволі виявилися і так чи інакше втрачаєте віру в себе.

    Якщо перша чаша переважила, значить час вирівняти баланс і в житті. Зробити себе, свої цілі більш вагомими, більш відчутними, ніж цінності іншого. І не бійтеся, це буде дійсно екологічно і етично – поставити себе на перше місце у своєму житті – адже ви вирішуєте не за всіх у всьому світі, а тільки за себе і тільки у своєму житті. А хто головний в житті людини? Правильно, вона сама.

  4. Надихнутися прикладом. Можливо, це будуть надихаючі історії з життя людей навколо вас – шукайте їх і наповнюйтесь. І, звичайно, приклади з книг і фільмів. На закуску приготувала для вас список книг і фільмів, в яких віра в себе творить чудеса з героями. Читайте, дивіться, діліться цим списком з друзями! І по вірі вашій нехай буде вам!

Книги, які відроджують віру в себе:

  1. Ліз Гілберт «Їж, молись, кохай»;
  2. Книги Пауло Коельо;
  3. Кларисса Пінкола Естес «Та, що біжить з вовками»;
  4. Ірвін Ялом «Шопенгауер як ліки»;
  5. Джулія Кемерон «Шлях художника».

Фільми, які відроджують віру в себе:

  1. Три ідіота 2009 (і інші фільми за участю Аамір Хана);
  2. Джулі і Джулія, 2009 року;
  3. Ерін Брокович, 2000;
  4. Незабутні моменти, 2008;
  5. Там, де серце, 2000

    Автор: ІРИНА КРИВОЛАПОВА, консультант в Вісбаденська Академія Психотерапії, член Всесвітньої Організації Позитивної Психотерапії, письменниця.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *